Afgelopen oktober heb ik de Orgatec bezocht in Keulen. De plek voor projectinrichters en interieurarchitecten waar nieuwe producten gelanceerd worden. Na een dag beurs en versleten zolen was me een ding wel duidelijk. Akoestisch PET Felt is een blijvertje en het is de nieuwe Haarlemmer olie voor akoestiek.

Bij Het Stille Verzet hebben wij PET Felt onderzocht op o.a. akoestische eigenschappen en duurzaamheid. Er bestaan veel fabeltjes over PET Felt en deze gaan over de duurzaamheid en akoestische eigenschappen.

Duurzaamheid
De duurzaamheidsclaims over PET Felt gaan van ‘geproduceerd van 100% gerecycled materiaal’ tot aan ‘circulair materiaal’. Ik heb met de 3 belangrijke producenten gesproken en zij bevestigen dat er nu geen PET Felt gemaakt wordt van gerecyclede content. Alleen ‘virgin’ materiaal gebruiken de producenten om PET Felt te maken.

Met deze wetenschap hebben wij onze ontwerpen aangepast om nagenoeg geen restmateriaal over te houden. Tevens zijn met één producent in overleg om onze snijresten te verwerken in een nieuw te maken product. Deze gedachtengang vindt deze producent wel ingewikkeld maar de eerste stappen zijn gezet.

Akoestiek
Er bestaan diverse soorten PET Felt. Er bestaan diverse diktes van 9 mm tot 22 mm en er zijn diverse densiteiten. Dit alles maakt een groot verschil in akoestische prestaties. Wij gebruiken 10 mm PET Felt met een gedefinieerde densiteit. De akoestische prestaties kan je definiëren in AW-waarde en dan krijg je de volgende resultaten:

– 10 mm PET Felt direct op de wand gebruikt = AW waarde 0,3
– 10 mm PET Felt met lucht plenum van 80 mm = AW waarde 0,8
– 10 mm PET Felt met akoestisch PET van 65 mm = AW waarde 1,0
– 10 mm PET Felt met akoestisch PET van 65 mm en een lucht plenum van 10 mm = AW-waarde 1,1

Conclusie
Als je alleen PET Felt gebruikt als akoestisch product dan heb je een klasse D akoestische oplossing. Een functionele akoestische oplossing met PET Felt. Gezien de presentatie op de Orgatec is dit hetgeen ze je niet vertellen als je een stand bezoekt.

In stilte werken zonder gestoord te worden?

Meer weten oven de circulaire akoestische concentratiewerkplek? Bel ons en wij kunnen er alles over vertellen.

088 134 7600